Digitale TV zonder decoder

Telenet biedt zijn kabelklanten vanaf 24 juni een nieuwe mogelijkheid aan om digitaal televisie te kijken zonder een decoder te moeten huren.

Het gaat om een CI+ module, een “kaartje” dat in moderne televisietoestellen past. Dat heeft de Mechelse kabelaar gemeld. Via het kaartje kunnen programma’s niet gepauzeerd of opgenomen worden, maar dat kan wel in combinatie met externe hardware die de technologie ondersteunt.

Test-Aankoop vraagt al lang om digitaal kijken via eigen hardware mogelijk te maken, los van de door de telecomoperatoren verhuurde decoders. De consumentenorganisatie organiseerde in maart nog het “Belgisch kampioenschap decoderwerpen” om haar eisen kracht bij te zetten. Telenet beloofde toen om nog voor de zomer een systeem via een kaartje op de markt te brengen.

Om het “kaartje” te kunnen gebruiken, is een televisie nodig met een ingang voor de CI+ module. De module zelf met een smartcard van Telenet, zal het bedrijf verkopen voor 69 euro. Daarnaast is enkel een kabelabonnement bij Telenet nodig om de 75 digitale zenders, die ook in het aanbod met de digicorder zitten, te kunnen bekijken. De elektronische programmagids kijkt twee dagen vooruit.

Er kunnen ook extra zenderpakketten worden besteld, maar omdat de CI+ module niet interactief is, kunnen geen programma’s worden opgevraagd. Bovendien verduidelijkt Telenet dat wie al een zenderpakket bijkocht voor zijn digicorder, dat niet ook via CI+ kan bekijken. Om dat mogelijk te maken, moet het pakket nogmaals besteld en betaald worden voor de module. Om op te nemen via CI+ is extra hardware nodig, zoals een externe harde schijf die de technologie ondersteunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*