4 tips om minder te betalen voor digitale televisie

Wat digitale televisie betreft, verschilt het aanbod bij de aanbieders sterk en ook van de prijzen kunnen we dat zeggen. Een beperkte concurrentie op de Belgische markt, een hevige strijd om de uitzendrechten en geografische beperkingen zorgen er bovendien voor dat de prijzen toch vrij hoog liggen in België. Toch kan je het een en ander doen om te besparen op digitale televisie.

# 1. Pakketten combineren

Veel aanbieders van digitale televisie bieden daarnaast ook een aantal andere diensten aan, zoals internet en telefonie. Vaak is het mogelijk om te besparen door verschillende diensten in één pakket te combineren. De prijzen bij zo’n alles in 1-pakket liggen veel lager dan wanneer je de diensten apart afneemt. Het is dan wel goed opletten en nagaan of je je huidig telefoon- en internetabonnement gelijktijdig kan opzeggen, zodat je niet tegelijk verschillende abonnementen moet betalen. Een ander nadeel is dan weer dat je niet zomaar een van de onderliggende diensten kan opzeggen of voor een van die diensten naar een andere provider kan overstappen, waardoor je wel heel afhankelijk wordt van één leverancier.

# 2. Ga na of je recht hebt op een sociaal tarief

In sommige gevallen kan je een korting krijgen op de telefoniekosten of de kosten van je internet abonnement. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen vooraleer je recht hebt op de maandelijkse korting. Zo zijn er bijvoorbeeld loongrenzen, leeftijdsgrenzen of moet je een handicap hebben van minstens 66%. Voor gehoorgestoorden, leefloners en militaire oorlogsblinden gelden soepelere regels. Wel kan je maar van één sociaal tarief genieten per huishouden. De korting is vrij mager, maar je krijgt bijvoorbeeld ook een korting op de aansluiting van de vaste telefoon. De aanvraag dien je telefonisch of schriftelijk in bij je telecomaanbieder, dus je moet wel eerst even een dienst afnemen.

# 3. Decoder kopen in plaats van huren

Bij de meeste aanbieders heb je de keuze tussen het kopen of huren van een decoder. Nu moet je weten dat de decoders die ze aanbieden op technologisch vlak ondermaats zijn, maar in de praktijk hebben ze nu eenmaal het alleenrecht op deze toestellen. En dat merk je ook aan de huur- en verkoopprijzen. Het nadeel aan kopen is dat je bij de zoveelste technische upgrade ook een nieuwe decoder moet kopen, maar door de hoge huurprijzen blijft het in de praktijk interessanter om een digicorder te kopen. Meestal verdien je de investering na iets meer dan twee jaar terug, terwijl je volgens het consumentenrecht wel twee jaar garantie op het toestel hebt.

# 4. Overweeg ook alternatieven

Zelfs wanneer je het slim aanpakt, is digitale tv in België niet goedkoop. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Ze promoten het niet, maar bij Telenet kan je bijvoorbeeld ook een CI+-kaart krijgen die je in je tv moet schuiven. Zo’n CI+-kaart vervangt de digicorder en je kan het dus ook gewoon gebruiken om de zenders in het basisaanbod te bekijken of entertainmentpakketten te bestellen, maar er zijn dan wel een aantal beperkingen. Daarnaast kan je ook Netflix of Apple TV als goedkoper alternatief overwegen om series en films te bekijken. Zelfs zonder kabelabonnement kan je dan nog steeds via je smart-tv en apps zoals VTM GO gratis Vlaamse zenders bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*